Защо им позволяваме да се обличат така?

teenager-nachin-na-oblichane

Коя тинейджърка не иска да бъде привлекателна, търсена и популярна? А и коя майка не иска да помогне на дъщеря си в тази кауза?

В бледо тюркоазената дамска тоалетна, те се скупчват пред огледалото, оправят си грима и слагат бляскаво червило, сресват косите си, оправят чорпогащите и си клюкарят.

Облечени в минижупи, застрашителни високи токчета, бляскави висящи обеци, очите им тежко гримирани с черно-перлено и нефрит, те приличат буквално на ято тропически птици. Няколко минути по-късно, те се връщат на дансинга, където показват всичко, което имат под ярките светлини на прожекторите.

В голямата си част обаче, няма какво толкова да покажат. Тази конкретна група от парти маняци се състои от 12-13 годишни момичета.

Момичетата на новото време в тинейджърска и дори по-ранна възраст, са бомбандирани с образи и продукти, които яростно натрапват предимствата на сексуалната привлекателност. Но трябва ли ние като родители, да се поддаваме на тяхното желание „да се обличат като всички останали“?

Защо толкова много от нас, не само позволяваме на нашите тинейджърки да се обличат така, но дори им даваме пари, за да го правят?

Зададох този въпрос на приятелка, чиято дъщеря е част от частно, изцяло момичешко училище в Ню Йорк. „Да ти кажа, не е много по-различно от времето в което ние бяхме ученички, ми каза тя. „Момичетата в секси облекло са бързите момичета. Те имат снимки във Facebook как отварят бутилка шампанско, като Парис Хилтън например. Понякога майките и бащите допринасят към това като пазаруват с тях, организират им партита в клубове. Абе все едно казват – виж колко е готина дъщеря ми!“. Но защо, питам аз? „Мисля, че това е нещо, което сближава“, ми отговаря тя. „Всичко започва с това, че още от ранна възраст мама и дъщеря правят маникюра си заедно и продължава оттам нататък“.

Аз пък имам друга теория. Всичко е свързано с това, че жените от моето поколение сме конфронтирани за неща, които сме правили в миналото и за които съжаляваме в днешно време. Моя позната, вече с две големи дъщери, ми каза, „Ако можех да се върна назад, дори не бих спала със съпруга си, преди да сключим брак. Сексът е най-мощното нещо, което съществува, а нашето поколение изобщо не разбираше това!“

Ние сме първите майки в историята, които са израстнали с широко разпространения контрол на раждаемостта, първите които изобщо не се притесняваха да забременеят. Ние също сме първите, които не само бяхме освободени от старомодни страхове относно нашата репутация, но дори, притискани от своите връстници и културата, откривахме истинската си женственост в спалнята. Разбира се, не всички измежду нас тънат в самосъжаление сега – познавам жени от моето поколение, които изчакаха до брака – но като цяло това беше нормалното сред връзстниците ми.

Така че, ето ни сега – поколението на феминисти, постфеминисти и на противозачатъчните. Някак си оцеляхме през тийн и студентските ни години (с изключение на онези които не успяха) и сега с изключение на няколко мормони, евангелски вярващи и ортодоксални евреи, масите измежду нас са неспособни да научат синовете и дъщерите си как да не отдават телата си толкова бързо. Ние се изложихме и затова не искаме да бъдем, Боже опази, наречени лицемери.

Все още обаче, сред приятелките ми има силно желание да се върнем назад. Не познавам дори и една, която да няма чувства на продължителен дискомфорт, когато стане дума за сексуалното й минало. Когато говорим на тази тема, не познавам дори и една жена, която да каже че би искала да е „експериментирала“ повече.

А що се отнася до момичетата, ако ги попиташ защо се обличат по този начин, те биха отговори горе долу по същия начин, по който аз отговарях на моята майка: „Кво толкова?“, „Ами това е модерно сега“, „Може ли да не се месиш?“ Коя тийнейджърка не иска да бъде привлекателна, търсена и популярна? А и коя майка не иска да помогне на дъщеря си в тази кауза? В моя случай, когато видя дъщеря си облечена в стил „да ти падне ченето“, изпитвам нещо близко до тръпка – особено след като съм преминала възрастта в която да се обръщат след мен.

През последните години, разбира се, безразборният полов живот удари нови висоти (той винаги го прави!), с писането на сексуални съобщения между деца в пред тийнейджърска възраст, уреждането на „сексуални срещи“ сред тийнейджърите и студентите, и постоянният поток от полу-порнография, който тече от всички медийни източници. Разнородни сексуални опитности – колкото повече, толкова по-добре – са днешната социална норма.

Не искам да се връщаме в епохата на корсетите или на двойните стандарти. Двойният стандарт, който окуражава мъжа да ходи и се задоволява безразборно, докато заклеймява жената, ако прави това, е колкото глупав, толкова и унищожителен. Ако си жена, която спи с всеки, нямаш нужда от заклеймяване, а от терапия и помощ.

За родителите е доста често срещано да отричат действителността. Не бихме си и помислили да оставим дъщеря си в университета и да кажем: „Учи много и старателно си чисти зъбите всяка вечер, а и мила, моля те лягай си всяка вечер с различни!“ Но на практика им казваме точно това като им позволяваме да се обличат по предизвикателен начин, докато все още живеят под покрива ни.


Източник: The Wall Street Journal


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори на тази тема, може да го чуете в:

Епизод 82: „Тийн мода, изкушения, геймърство, орален секс, целувката“

Епизод 72: „Скандални тийн, чувства, онлайн любов“

Споделете
Включете се в дискусията

Още статии

seks-bebeshki-godini-roditeli-deca-semeistvo

Сексът и бебешките години!

Звучи като тема с предизвестен край, при това доста тъжен! Когато имаш бебе, сексът се превръща от нещо спонтанно, в поредната задача от списъка. И...