Силната връзка между баба/дядо и техния пораснал внук/внучка намалява депресията и за двете страни!

baba-diado-vnik-vnichka-obshuvane-vrazka

Ново проучване показва, че бабите и дядовците от една страна и  техните внуци от друга, имат силно влияние един върху друг. Техните взаимоотношения влияят на психологическото им благосъстояние дори и след като внуците пораснат.

„Открихме, че когато бабата и дядото имат близки взаимоотношения с внуците си, това значително намалява симптомите на депресия и при двете страни“, казва Сара Мурман, помощник професор в Отдела по Социология и Института по остаряването в Бостънския колеж. „Колкото повече помощ получават бабите, дядовците и внуците един от друг, толкова по-здрави са психически.

Помощта може да включва практични неща от рода на возене до магазина, финансова помощ, почистване и съвет. Когато бабите и дядовците получават помощ, но нямат възможност да дават и помагат, се депресират много повече.

Има една поговорка: „По-добре е да даваш, отколкото да получаваш“. Ако възрастните получават помощ, но не могат да я дадат, се чувства зле. Бабите/дядовците очакват да бъдат способни да помагат на внуците си, дори когато техните внуци са пораснали. Затова за тях е разочароващо и депресиращо, когато са зависими от техните внуци.

За сравнение, изследователите са открили, че баби/дядовци, които и са давали и получавали помощ, изпитват най-малко симпотми на депресия с времето.

Изследването е направено от извадка, състояща се от 376 баби и дядовци, и 340 внуци. Изследователите са разглеждали данни събирани за период от 19 години.


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори на тази тема, може да го чуете в:

Епизод 31: „Най-доброто от Попитай Дани Танев“

Епизод 67: „Най-доброто от предаването Попитай Дани Танев“

Споделете
Включете се в дискусията

Още статии

seks-bebeshki-godini-roditeli-deca-semeistvo

Сексът и бебешките години!

Звучи като тема с предизвестен край, при това доста тъжен! Когато имаш бебе, сексът се превръща от нещо спонтанно, в поредната задача от списъка. И...