Шокираща новина за разводите – повечето бракове оцеляват!

brak-vzaimootnoshenia-razvod-statistika

Повечето хора вярват, че само половината от американските браковете оцеляват. Но водеща изследователка съобщава, че реалната честота на разводите е много по-ниска и винаги е била такава.

Шонти Фелдан е била обучена за изследовател в Харвард. Тя и съпругът й – Джеф, помагат на хората с техните бракове и взаимоотношения чрез бестселъри, като „Само за жени“ и „Само за мъже“.

В началото на кариерата си те често са цитирали в техните трудове и на конференции статистиката, която са приемали за достоверна, а именно, че повечето бракове са нещастни и 50% от тях завършват с развод, дори и при вярващите хора. Тогава преди осем години, те помолили своя асистент да намери конкретното проучване, за да го включат е една статия за развода, която пишели. След доста ровене, нито той, нито те намерили такова проучване и такива проценти.

Това е отприщило един личен, дългогодишен „кръстоносен“ поход, за да се преровят невероятно сложните и понякога противоречащи си изследвания и да се намери истината. Изненадващите открития са представени в новата им книга – „Добрите новини за брака“.

Реалните статистики за развода са следните:

Между 20% и 25% от първите бракове са завършили с развод. Това все още е доста висок процент, но е доста по-добре от онова, което хората си мислят.

В действителност, числото 50% е дошло от предвиждания, които изследователите са правили, като са мислили, че показателят за разводи ще стане такова число, след като са наблюдавали нарастващия брой на разводи през 70-те и началото на 80-те. Тогава в различните щати са прокарвали закони, в които не се е търсила вина за разтрогването на брака, т.е. създадена е опцията „по взаимно съгласие“.

„Но показателят за разводи пада“, казват те. „Ние никога не стигнахме тези стойности. Дори не се приближихме до 50%“.

И този показател дори е по-нисък сред хората, които ходят на църква, където вероятността една двойка да се разведе не е повече от 15%.

Безнадеждността = Развод

След като истината за тези много по-ниски данни за степента на разводи започва да се разпростанява, тя ще даде надежда на хората, което често е главната съставка, която прави брака да трае дълго. Безнадеждността всъщност може да доведе до развод. Това чувство на безполезност само по себе си събаря браковете. Проблемът е, че имаме разпространено в културата ни чувство на безполезност относно брака. То се базира на всички тези обезкуражителни вярвания, а повечето от тях просто не са истина. Библията казва, че „отложената надежда прави сърцето болно“, а ние сме толкова повлияни от числа и култура.

Тази двойка има още шокиращи данни: 4 от 5 брака са щастливи. Това число триумфира над популярното вярване, че само около 30% от браковете са щастливи. Те също посочват друго проучване, което доказва, че повечето нещастно женени могат да променят брака си и да го направят щастлив.

„Изследванията показват, че ако останат женени в продължение на 5 години, то почти 80% от тях ще бъдат щастливи 5 години по-късно“, казва тя.

„Добрите новини за брака“ също разкрива, че показателят за развод между онези, които са активни в тяхната църква е 27% до 50% по-нисък отколкото сред хората, които не ходят на църква.


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори на тази тема, може да го чуете в:

Епизод 71: „Развод, отворена връзка, внимание, секс“

Епизод 54: „Съвместимост в брака и секса“

Епизод 53: „Нещастен брак или развод, обвързване, наказание, егоизъм“

Споделете
Включете се в дискусията

Още статии

seks-bebeshki-godini-roditeli-deca-semeistvo

Сексът и бебешките години!

Звучи като тема с предизвестен край, при това доста тъжен! Когато имаш бебе, сексът се превръща от нещо спонтанно, в поредната задача от списъка. И...