Правенето на повече секс подтиква мъжете към вяра в Бог

biblia-maj-chete

Изследователи от Университета Дюк в Северна Каролина твърдят, че сексът може да вдъхновява мъжете към вяра или да увеличава вярата им в Бог и религията въобще. Изследването публикувано тази седмица разглежда окситоцина – хормон, който често се отделя по време на секс, раждане на дете или кърмене.

В същото проучване мъжете казват, че изпитват силно духовно преживяване малко след приема на окситоцин, като то остава в тях цяла седмица след това.

Явно окситоцинът е свързан с начина по който нашите тела възприемат духовните вярвания.

За да се проследи химическата реакция, на някои от мъжете е даден хормонът окситоцин, а на други плацебо. Мъжете, приемали от „любовния хормон“ били много по-склонни да твърдят, че духовността е важна част от техния живот. Преди това, само някои от тях са твърдели, че вярата е част от живота им. Те също изразили чувство на единение с другите хора и живи същества.

Окситоцинът изглежда възпламенява повече позитивни емоции като възхищение, благодарност, надежда, вдъхновение, любов и спокойствие. На практика обаче той не влияе еднакво на всички. Мъже с ген наречен CD38, който регулира освобождаването на окситоцин в мозъка, са имали много по-изразен ефект от действието му.

Според проучването, публикувано в Социално когнитивна и афективна Неврология, жените произвеждат повече окситоцин от мъжете. Университетът Дюк все още не е изследвал влиянието на хормона върху женското предразположение към духовното.

В заключение – „Духовността е сложна и повлияна от множество фактори. На практика, окситоцинът изглежда влияе на начина по който възприемаме света и в какво вярваме.“


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори по тази статия, може да го чуете в:

Епизод 68: „Съвети за мъже, секс, разклатена вяра“

Епизод 57: „Секс при мъжете и жените“

Споделете
Включете се в дискусията

Още статии

seks-bebeshki-godini-roditeli-deca-semeistvo

Сексът и бебешките години!

Звучи като тема с предизвестен край, при това доста тъжен! Когато имаш бебе, сексът се превръща от нещо спонтанно, в поредната задача от списъка. И...