Не е сложно!

facebook-relationship-status-its-complicated

Пия си сутришното кафе и спокойствието ми е нарушено от един от приятелите ми във Facebook – Теодор, който е променил статуса си от „във връзка“ на „сложно е“. Това е последвано от няколко състрадателни коментари и тъжни емотиконки.

Аз имам приятелка от дълго време и ако си променя статуса на „сложно е“ ще последва сеизмична реакция.

Лично аз никога не приемам този статус, защото идеята за „сложно е“ е митНе казвам, че няма нищо сложно в света. Напротив – примерно квантова физика, мира в близкия изток. Но едно здравословно взаиоотношение не е сложно.

Въпреки че повечето хора са съгласни с това, обществото без да се замисля се съгласява с концепцията „сложно е“ и я използва, за да прикрие купищата идиотщина и отказа да се погледне истината лице в лице.

По същия начин, всякакъв вид зависимости, насилие и петте години, през които имаш връзка с такъв човек, не са „сложни“, а „дисфункционални“. Няма нищо сложно в това, че обичаш да ходиш по нощни еротични заведение, че флиртуваш онлайн с гаджето си от училище или извличаш чувството си за значимост от подсвиркванията на непознати мъже.

Хората описват взаимоотношенията си, като „сложни“, въпреки че в сърцата си знаят, че ако поемат отговорност и честно погледнат фактите, това ще ги покаже в много лоша светлина. Вместо да признаят, че личните им проблеми пречат на щастието им, те избират да покрият истината с фрази, като „сложно е”.

Освен това, използвайки подобни фрази, започваме да вярваме, че любовта е някаква мистерия, която няма как изцяло да бъде разбрана – винаги нещо няма да е както трябва и постоянно нещата ще са сложни. Това е фина заблуда, чрез която избягваме семпли истини. Само защото нещо е трудно, не означава, че е непостижимо и сложно.

В повечето случаи, взаимоотношенията се провалят, поради слабостите на участниците в тях, а не защото да имаш взаимоотношение е толкова сложно.

Да, сложно е да правиш баланс между себепожертвователността и самоуважението.

Несъмнено е трудно да се лутаме в търсенето на партньор и да решаваме дали предпочитаме да останем сами или да бъдем с погрешния партньор. Доброто взаимоотношение изисква много от нас, но не изисква да подредим в правилен ред човешкия геном или да решим теоремата на Пиер дьо Ферма.

Преди всичко, за здравословното взаимоотношение е нужно да даваме най-доброто от себе си и да очакваме същото от другия.

Да, трудно е, но въобще не е сложно!


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори по тази статия, може да го чуете в:

Епизод 50: „Сложните връзки, егоизъм, смесени сигнали, гаджета, клюки“

Епизод 24: „87 години брак, външна красота“

Споделете
Включете се в дискусията

Още статии

seks-bebeshki-godini-roditeli-deca-semeistvo

Сексът и бебешките години!

Звучи като тема с предизвестен край, при това доста тъжен! Когато имаш бебе, сексът се превръща от нещо спонтанно, в поредната задача от списъка. И...