Как порното изопачи сексуалността ми (истинска история)

За много хора, които казват, че порнографията е нормална и безобидна, те са склонни да поощрят порното като нещо, което позволява на практикуващите го да “открият сексуалността си” по здравословен начин или просто им позволява да бъдат “разкрепостени”.

Това което, хората изразяващи подобно мнение не разбират е, че порнографията може не само да разруши способността на дадена личност да поддържа здравословно сексуално взаимоотношение, но и че порнографията води до тежко пристрастяване и буквално препрограмира мозъка. При гледането на различни сексуални вкусове чрез порното, зрителите на практика разрушават техните собствени сексуални предпочитания и объркват начина, по който се възбуждат сексуално (какво намират за секси и от какво са възбуждат).
Нека да обясним като вземем малко познание от човек, който знае много за мозъка и как порнографията може да му повлияе.
Д-р Норман Дойдж е световно известен психиатър, психоаналитик и изследовател..Той работи във Факултета по Психиатрия в Университета на Торонто и също участва в Изследователския Факултет към Центъра по психоаналитични обучения и изследвания към Колумбийския университет в Ню Йорк. Този човек знае какво говори. Освен че е автор на два бестселъра на Ню Йорк Таймс, д-р Дойдж е провел обширно изследване относно ефектите на порнографията върху мозъка. Следващия цитат от бестселъра на д-р Дойдж – “Мозъкът който се променя сам”, илюстрира перфектно как порнографията засяга мозъка:
“Сексуалните вкусове се формират от преживяванията на индивидите и тяхната култура. Тези вкусове се придобиват и после се настройват в мозъка. За нас е невъзможно да различим нашата “втора природа” от нашата “оригинална природа”, защото нашият невропластичен мозък, веднъж пренастроен, развива нова природа, също толкова биологична, колкото и оригиналната ни природа.”

И какво точно означава това?
Означава че като човешки същества ние имаме невропластичен мозък, в смисъл, че нашия мозък е ковък (означава податлив на промяна без да бъде счупен или пукнат), изменчив и може да се пристрастява. Порното се явява перфектната рецепта да доведе мозъка до пристрастяване поради много причини – порното е визуално, стимулиращо и освобождава химикали в мозъка ни, които изграждат пътеки, за да ни върнат отново към него. Д-р Доналд Хилтън, който е друг световно известен психолог и изследовател на вредните въздействия на порнографията върху мозъка, казва следното в свое изследване, озаглавено: “Порнографското пристрастяване – свръхнормен стимулант, разгледан в контекста на невропластичността”:

“Порнографията е перфектната лаборатория за този вид научно изследване, примесено с мощен възнаграждаващ стремеж към удоволствие. Фокусираното търсене и кликване, намирането на перфектния субект за мастурбиране, е упражнение в невропластичното изследване.”
Казано ясно, порнографията е силно пристрастяваща и силно вълнуваща за нашия мозък. Поради тази причина, порното представлява сериозна заплаха за нормалното функциониране на мозъка ни. Ако порното, което се гледа е от вида съдържащ насилие, фетиши, изнасилване, унижаване, или някоя от другите безкрайни категории на откачено порно, които съществуват, тези неща всъщност започват да се превръщат в това, което зрителят си мисли, че е атрактивно, секси и желано.

Това не е готино, обаче!

И така, сега след като знаем всичко научно, което се отнася за нашите променливи мозъци, нека се върнем на първоначалния въпрос: Може ли порнографията да повлияе на твоите сексуални вкусове?
Краткия отговор? Разбира се, че може.

Наскоро, получихме имейл от едно момиче, което е пристрастено към порнографията от 12 годишно. Сега е омъжена и сподели с нас как годините на употреба на порнография, все още дълбоко влияе върху способността й да прави добър секс с любящия си съпруг, и как тя все още трябва да се справя с последствията от гледането с години на деградиращо и унизително порно:

“Познавам мъже, които имат проблем с еректилна дисфункция, заради порнографията; те не могат да получат ерекция, защото порнографията е изопачила способността им да получават възбуда. Оказва се обаче, че е така и за жените. Нищо от онова, което съпруга ми може да прави, или има желание да направи, не е в състояние да ме възбуди. И причината не е, че той има желание да пробва само няколко скучни неща и нищо вълнуващо. Обаче, ако започне да се държи зле с мен, да ме обижда, да ме унижава и да използва каквато и да е форма на робство – неща за които смятаме, че нямат никакво място в леглото на равноправни партньори – мъж и жена, ситуацията се променя. Това са нещата с които свързвах моята възбуда, докато бях пристрастена. Не желая нито едно от тези неща в нашата спалня, но без тях …нищо не се получава. Да, неспособността на една жена да получи възбуда не е пречка за правене на секс така, както неспосбността на мъжа, но моята липса на възбуда означава преживяване, което вместо да бъде красиво и приятно, е мизерно и невероятно болезнено. Аз все още имам сексуален апетит. Аз все още съм сексуално привлечена от моя съпруг. Но не съм сексуално възбудена и то не защото той е някакъв грозник, а заради влачещите се последици от моето пристрастяване. Аз го лишавам от нещо, което е важна част от нашия брак, а моя сексуален апетит е постоянно възпрепятстван, аз съм продължително незадоволена, заради глупавите ми действия преди години.

Разбирате ли, ако порно зрителят гледа често порнография пълна с насилие, фетишизъм, деградиране или извращение, той буквално настройва пластичния си мозък да се възбужда от подобен тип поведение, дори и да се показват неща, които той първоначално е смятал за отвратителни или погрешни. И тъй като порнографията е ескалиращо пристрастяване, потребителите й неизбежно стигат до гледане на извратено порно, просто защото имат нуждата да гледат “по-разкрепостени” неща, за да получават същия стимул, който са получавали в началото. В стремежа си да получават този прилив на допамин в мозъка, който сами са програмирали да желаят, тогава потребителите на порно отиват в дълбоките, тъмни ъгли на интернет, там където има неща, които са достатъчно екстремни. Представете си учудването на потребителя, когато за първи път види този тип извратена порнография, тогава започва специално да я търси, въпреки че усеща, че това е морално погрешно. С напредване на времето, начина по който потребителите се възбуждат сексуално започва да се променя и те започват да асоциират сексуалното удоволствие с тези извратени сексуални вкусове.

Ако вярваме в изследването, което науката ни казва относно нашите невропластични мозъци и как те могат да бъдат програмирани чрез преживявания, виждаме че мозъкът може да бъде манипулиран да иска нещо, което потребителят не е искал преди. И тогава нещата стават много объркани и много вредни за сексуалното и емоционално здраве на потребителя.

Ясно е, че ефектите от порнографията върху сексуалното здраве стават нарастващо вредни, колкото по-дълго някой гледа порнография. Затова, независимо от мнението на хората, фактите остават същите: порнографията е вредна и изследванията го доказват.
Какво можеш да направиш ТИ?

Ако не си ОК с това на порнографията да се гледа като просто нормална и безвредна, СПОДЕЛИ тази статия, за да помогнеш в разпространението на научните факти за сериозните вредни ефекти от порнографията.

Източник: http://fightthenewdrug.org/true-story-how-porn-twisted-my-sexuality/

Споделете
Включете се в дискусията

1 коментар

Още статии

seks-bebeshki-godini-roditeli-deca-semeistvo

Сексът и бебешките години!

Звучи като тема с предизвестен край, при това доста тъжен! Когато имаш бебе, сексът се превръща от нещо спонтанно, в поредната задача от списъка. И...