Мъжете не трябва да “помагат” на съпругите си

couple-kitchen

Мой приятел дойде на гости у нас. Докато си говорихме, в един момент казах: Отивам да измия чиниите и се връщам.”

Той ме изгледа, сякаш му бях казал, че ще строя космически кораб. После, с малко объркване, но и уважение ми каза: “Радвам се, че помагаш на жена си. Аз не го правя, защото тя никога не ме хвали. Миналата седмици изчистих пода, а тя дори не ми благодари.”

След малко се върнах при него и му обясних, че аз не “помагам” на жена си. Тя не се нуждае от помощ, а от партньор. Аз съм партньор в дома и вършенето на домакиска работа не е “помощ”.

Аз не чистя къщата, за да помогна на жена си, а защото и аз живея в нея.

Аз не готвя, за да помогна на жена си, а защото и аз се храня.

Аз не мия чинии, за да помогна на жена си, а защото и аз използвам чинии, когато се храня.

Не гледам децата, за да помогна на жена си, а защото е са и мои деца и задачата ми е да бъда техен баща.

Пера и прибирам дрехи, защото тези дрехи са и мои, и на децата ми.

Аз не съм помощник в дома, а част от дома. А относно похвалите, попитах моя приятел кога беше последния път, когато е похвалил жена си за това, че е изчистила, изпрала, сменила чаршафите, изкъпала децата, сготвила и т.н. И то не просто да каже “благодаря”, а наистина да я накара да се почувства ценна. Примерно да каже нещо от рода на: “Скъпа, ти си зашeметяваща! Направо си фантастична! Как успяваш да се справиш така добре?”

Това абсурдно ли изглежда? Странно ли звучи? Тогава защо, когато си изчистил пода един единствен път, си очаквал медал, червен килим и цял духов оркестър да свирят в твоя чест? Може би, защото културата ни е казала, че всичко това е нейна работа? Или може би си научен, че домашните задължения трябва да се свършат, без на теб да ти се наложи да си мръднеш пръста? Тогава я хвали, както ти искаш да бъдеш похвален. Дръж се като истински партньор, а не като гост, който е там само да спи, яде и да задоволява нуждите си. Дръж така, сякаш това е наистина твой дом!

Истинската промяна на обществото започва в домовете ни! Нека учим синовете и дъщерите си какво наистина означава общуване.


Източник: http://smag31.com/


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори по тази статия, може да го чуете в:
Споделете
Включете се в дискусията

Още статии

seks-bebeshki-godini-roditeli-deca-semeistvo

Сексът и бебешките години!

Звучи като тема с предизвестен край, при това доста тъжен! Когато имаш бебе, сексът се превръща от нещо спонтанно, в поредната задача от списъка. И...