Могат ли романтичните романи да наранят сърцето ти?

romantichen-roman

На нощното шкафче на вярващата жена стоят Библия и романтичен роман. Това притеснително ли е?

Новата книга на изследователи от Бостънския университет, наречена “Милиярди грешни мисли”, говори за откритията, които интернет търсачките ни дават относно сексуалните и емоционални желания на мъжете и жените, и как те се различават. Изследователите потвърждават някои от разликите, които всички знаят, като например, че мъжете са по визуални, привлечени към младостта и сексуалността, и поради това са по-уязвими към порнографията.

Изследователите проучват и индустрията на романтиката и какво тя ни казва за жените. Те са по-малко привлечени от визуалната порнография (макар че жените, които гледат порно са повече, отколкото си мислим), но са много по-податливи към романтичната фантастика или стария, добре-познат романтичен роман.

Според изследователите, романтичните романи следват определени шаблони. Героят никога не работи традиционна професия, като занаятчия, бюракрат или някои от типичните женски професии (фризьор, учител в детска градина и т.н.). Той е компетентен, уверен и обикновено – богат. Накратко, той е АЛФА мъж.

Но обикновено героят е алфа мъж, който позволява да бъде обуздан от жената и да се превърне в мил и чувствителен мъж. Така накрая получаваш силен войн с мека вътрешност, както и вампири, върколаци и викинги.

Всичко се стреми към кулминацията на романтичната история, а именно „и заживяли щастливо до края на живота си!“

Подобни романи рядко имат продължение. След като героят и героинята се оженят, всичко им тръгва по мед и масло през целия живот. Най-вероятно си раждат няколко деца и всичко е розово и красиво. Последващи приключения биха разбили женската фантазия с истинска посветена и вечна любов.

Порнографията и романтичните романи не са морално еквивалентни, но функционират по същия начин.

И двете се базират на илюзии. Порнографията се базира на илюзията за винаги готовата и възбудена партньорка, на която не и трябва никаква предварителна подготовка, любовна игра, интимна атмосфера, или инвестиция във взаимоотношенията. Често романтичните романи или съответсващите им филми, правят същото за емоционалните нужди на жената, както порнографията за еротичните фантазии на мъжа.

И в двата случая, това, което пазарът иска е еднаквост. Мъжете искат да вярват в илюзията за жена, която изглежда като жена, но сексуално откликва като мъж. А жените искат мъж, който е истински мъж, но в романтично отношение е като жена. Изкуствената еротика и изкуствената романтика са форма на себичност.

Дори християнските романтични романи имат подобен ефект. Те не помагат за постигане на по-голяма интимност, а те карат да избягаш от реалността, чрез някаква илюзия. Разбира се, героят и героята не спят заедно, но се молят заедно.

Колко често в църквите ни има разочаровани жени на средна възраст, защото четат тези романи и сравняват „силните духовни лидери“, описани в тях със „загубените“ си мъже, които са се излегнали на дивана?

Далеч сме от идеята да кажем, че романтичните романи имат същото разрушително действие, като порнографията. Но си струва да се запитаме: „Дали това не ме тласка към неудовлетворение спрямо моя (бъдещ или настоящ) брачен партньор? Ще ми помогне ли това да стана близък с него или ще ме тласне към някакви илюзионни фантазии, които подхранват егоистичните ми желания? Това мистерия ли е или просто мираж?“


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори по тази статия, може да го чуете в:

Епизод 52: „Романите, секс, ходене, подходящ партньор, чувства“

Епизод 63: „Какво искат жените/мъжете, филми“

Споделете
Включете се в дискусията

Още статии