7 признака, че имаш нездравословна душевна връзка

dushevna-vrazka-seksualna

Сексът е преживяване в три измерения – дух, душа и тяло. Всеки път когато правиш секс с някого, ти се свързваш с него. Д-р Даниел Амен пише в своята книга – “Промени мозъка си, промени живота си”, следното:

„Когато двама души правят секс, в мозъците и на двамата настъпват неврохимични промени, които предизвикват свързане на мозъчно и емоционално ниво. Мозъчното свързване е причината обиковения секс да не проработва за повечето хора на мозъчно и физическо ниво. Двама души може да решат да правят секс „просто за забавление“, без да разбират че се случва нещо на друго ниво: сексът увеличава емоционалната свързаност помежду им, независимо дали го искат или не.

Това се нарича душевна връзка. Сексът е като слепването на две парчета дърво и разделянето им на следващия ден. Разбира се, част от дървото от едното парче остава върху другото и обратно. Парче от твоя секс партньор (хубавото, лошото и грозното) остава в теб и обратно за целия ти живот. Само можеш да си представиш как изглежда, когато се свързваш с множество партньори. Нездравословните душевни връзки са често последица от създаването на доживотна връзка с различни партньори чрез сексуални контакти, но с които тази връзка е краткотрайна. Душевната връзка продължава много след като взаимоотношението е приключило и кара двамата сексуални партньори да се чувстват непълноценни.“


Ето 7 признака, че имаш нездравословна душевна връзка:

1. Ти си във физическо и/или емоционално, и/или духовно увреждащо взаимоотношение, но се „чувстваш“ толкова привързан към този човек, че отказваш да отрежеш връзката и да поставиш граници с него/нея.

2. Може да си приключил едно взаимоотношение (дори и отдавна), но трескаво мислиш за другия човек (не можеш да го/я изкараш от главата си).

3. Когато правиш нещо – взимаш решение, разговаряш с някого и т.н., „усещаш“, че сякаш този човек е с теб или те наблюдава.

4. Когато правиш секс с някой друг (да се надяваме да е с твоя съпруг/съпруга), не можеш да се освободиш от фантазирането, че си с човека, с когото имаш душевна връзка.

5. Ти възприемаш негативните черти на човека, с когото душата ти е свързана и носиш техните постъпки, независимо дали си съгласен с тях или не.

6. Защитаваш правото си да останеш във взаимоотношение с човека, с когото душата ти е свързана, въпреки че то оказва негативен ефект или дори унищожава важните взаимоотношения в твоя живот (съпруг/съпруга, деца, лидери и др.)

7. Имаш еднакви преживявания и/или „настроения“ като човека с когото имаш душевна връзка. Това може да включва дори неща като болест, пристрастявания  и др.

1 Кор. 6:15 „Не знаете ли, че телата ви са части на Христос? Нима ще взема това, което е част на Христос, и ще го свържа с проститутка? В никакъв случай!” Защото Той казва: „Двамата ще станат едно цяло.“

Има надежда, ако се намираш в нездравословна душевна връзка! Не можеш да пропаднеш до там, че да не можеш да се възстановиш. Новия живот е на разположение за теб, ако се покаеш и помолиш Исус да ти прости. Прошката възстановява стандартите в живота ни и така можеш да живееш във свобода и надежда отново!


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори по тази статия, може да го чуете в:

Епизод 84: „Контролиращи хора, шок-въпроси“

Епизод 83: „Сложните връзки, обвързване, подходящ партньор, любовна драма“

Споделете
Включете се в дискусията

Още статии

seks-bebeshki-godini-roditeli-deca-semeistvo

Сексът и бебешките години!

Звучи като тема с предизвестен край, при това доста тъжен! Когато имаш бебе, сексът се превръща от нещо спонтанно, в поредната задача от списъка. И...