4 причини, поради които браковете се провалят

brachna-halka-brak-razdiala

Кои са най-честите причини, които водят до раздяла? Прочетете ги в редовете по-долу.


Номер 1 – Хората отказват да поискат помощ.

Поради някаква неизвестна причина да поискаш помощ в брака си се е превърнало в табу, особено в църквата. Мисленето е, че ако направиш ТОВА – да поискаш помощ – хората мога да си помислят, че си слабохарактерен. В резултат, вместо да извадиш проблема наяве, ти го отричаш, защото всички знаят, че ако отричаш нещо достатъчно дълго време, в крайна сметка то ще изчезне, нали?

ГРЕШКА! Да откажеш да поискаш помощ не е нищо друго освен едно – гордост!

Толкова много бракове щяха да бъдат спасени, ако само хората можеха да преглътнат своята гордост още в първите ситуации на конфликт и да поискат помощ. Източник на такава може да бъде църквата или друго богоугодно семейство в църквата, което е било дълго време заедно и има опит.


Номер 2 – Хората отказват да признаят тяхната част от проблема.

Наистина нужни са двама души, за да се обърка един брак. Дори единия да е 95% виновен, другия все още носи останалите 5% вина.

Невероятно много двойки пристъпват към брачно съветване убедени, че ако само другият се промени и превърне в човека, който те искат да бъде, брака ще стане страхотен. В общи линии едно такова отношение казва на другия: “ако само ме превърнеш в свой бог и ми се покланяш, тогава всичко ще бъде прекрасно”.

Двамата със съпругата ми имаме страхотен брак. Обаче, той далеч не е бил перфектен през изтеклите вече почти 11 години. Но … това което лично аз установих е, че не е моя работа да изтъквам нейните несъвършенства и провали, но да моля Бог да ми открие моите собствени, за да мога да работя над тях. А след това Му се доверих, че ако има нещо което иска да изработи в нея ще го направи в Неговото време.

Моля ви, разберете ме правилно! Не казвам, че не се случва да седнем двамата и да водим трудни разговори за някои неща, но винаги го правим с мисълта, че ние се борим ЗА нашия брак, а не помежду си ВЪТРЕ в него. И тази борба НЕ започва с това какво смятаме, че не е наред в другия човек, но по-скоро с това в какъв тип личност Христос ни оформя да бъдем чрез нея.


Номер 3 – Хората отказват да се променят. 

Човек, който е напълно убеден, че няма какво да променя в брака си е човек, който е обсебен от идеята да го разруши.

Не съм същия човек, който бях, когато се оженихме с жена ми.

Нещо важно към несемейните – когато се жените за някого, трябва да разберете, че се жените за човека „такъв какъвто е“ и че промяната изобщо НЕ е гарантирана. Виждал съм толкова провалени бракове заради това, че някой, обикновено жените, са направили компромис с основополагащи убеждения. В тези случаи, жената е била абсолютно убедена, че ще може „да промени“ мъжа. А сега още по-сериозно, трябва да сте готови да прекарате остатъка от живота си с човека до вас такъв какъвто е и ако не сте, просто НЕ СЕ ЖЕНЕТЕ за този човек.

На този етап обаче, не става въпрос относно техния отказ да се променят. Вие не можете да направите нищо за това. Аз говоря за вашия отказ да се променяте и да не желаете да се справяте с проблемите, които Бог толкова очевидно ви разкрива, най-често заради гордост, страх или несигурност.


Номер 4 – Хората отказват да се учат. 

Бракът е нещо за което си мислиш, че знаеш много, докато наистина се ожениш и много от теориите, които толкова старателно си изучил и обикнал отидат в кошчето за боклук.

Всеки път когато един грешник се ожени за друг грешник ще има „разногласия“.

Не можем да СПРЕМ да се учим, когато се оженим. Всъщност когато кажем ДА, ние казваме ДА на един обучителен процес, който ще трае до времето в което видим Исус. Трябва да сме жадни за знания, ако желаем нашия брак да успее.

И не говоря за учене в светлината на това, което популярната психология казва за брака. А какво казва Божието слово за него? В крайна сметка, Бог е този, който е просветлил човечеството относно Своята Идея за брак!

Не само че е нужно да бъдем ученици на Словото, но ние също трябва да бъдем ученици на нашата половинка. Една от причините, поради която браковете са в такава криза е, че мъжете могат безконечно да дърдорят за спортни постижения, както никой друг, а жените могат да ви съобщят всичко за последните Холивудски клюки.

Същевременно обаче, никой от тях не може да ви каже например, кои са трите неща, които са повлияли най-силно върху детството на половинката им или какъв е искал да бъде партньорът им, когато порастне, или от какво се страхува най-много.

Когато една двойка е посветена на това да учи един за друг, тогава скуката става нещо трудно постижимо.


Ако искате да чуете коментара на Дани и Нори по тази статия, може да го чуете в:

Епизод 40: „Причини за провалени бракове. Неуспех в намирането на брачен партньор“

Епизод 54: „Съвместимост в брака и секса, брак между протестант и православен“

Епизод 53: „Нещастен брак или развод, обвързване, наказание, егоизъм“

Споделете
Включете се в дискусията

Още статии