Ефектът на съжителството без брак

cohabitation1Днес все повече американци живеят заедно преди брака. Средната продължителност на съвместното съжителстване е година и половина.

При хората живели преди брака има два пъти повече разводи от двойки, които заживяват заедно след брака. А при женените двойки, живели с някой друг преди брака, разводите са 4 пъти повече. Много от младите, които съжителстват заедно преди брака, изразяват несигурност, относно бъдещето на тяхната връзка.

През 1960 само 8% от американците са живеели заедно преди брака. През 1985г. процентът скача на 49%. Повече от половината американци, на възраст между 30г. и 40г. съжителстват без брак и повече от половината от женени двойки днес са били в такива съжителства…

Една от причините за тези резултати са разводите на родителите. Децата на разведените родители по-често съжителстват без брак, когато са млади. През 1990г. 29% от хората израстнали в здрави семейства са съжителствали без брак преди да се оженят. Но между 54% – 62% от децата на разведени родители са съжителствали без брак преди да се оженят.

Съжителството без брак удвоява вероятността от развод. А вероятността става 4 пъти по-голяма ако са съжителствали с някой дру преди да се оженят.

40% от двойките в съжителство имат деца и 12% от двойките живеещи без брак имат билогични деца по време на съжителството. 56% от хората, които живеят заедно без брак и имат деца в това време и след това се женят, в последствие се развеждат. 80% от децата живели в дом, в който родителите не са женени ще прекарат някакъв период от детството си, като деца с един родител.

Източник: http://marripedia.org/cohabitation.and.future.marital.stability

Коментари

коментара

Trackbacks

Leave a Reply